۰
(۰)

اولین و مهمترین گام برای طراحی و انجام سخنرانی بعد از تعین هدف،انتخاب موضوع سخنرانی است.
عموماً سخنرانان برای انتخاب موضوع به چالش بر می خورند که چه موضوعی مناسب سخنرانی است و چه کارهایی در حین سخنرانی باید انجام دهند که در راستای موضوع سخنرانی باشد.
اطمینان داشته باشید که اگر مواردی که در این مطلب بیان می شود را در انتخاب موضوع سخنرانی به کار ببندید به راحتی به بهترین موضوع ممکن دست پیدا می کنید و می توانید سخنرانی جذاب و قابل قبولی را ارائه کنید.

سه عامل تأثیرگذار در انتخاب موضوع سخنرانیسه اصل اساسی در انتخاب موضوع سخنرانی

۱) تسلط

اگر می خواهیم سخنرانی خوبی داشته باشیم باید به مطالبی که می خواهیم بیان کنیم تسلط کامل داشته باشیم و بر اساس تخصصی که داریم موضوع سخنرانی را انتخاب کنیم

۲) علاقه و خواست مخاطب

قبل از انتخاب موضوع باید به این مسئله توجه کنیم که آیا اکثریت مخاطبان به این بحث علاقه مند هستند یا خیر.

۳) انگیزه و علاقه خودمان

باید ابتدا به خودمان مراجعه کنیم و ببینیم که آیا خودمان به این موضوع علاقه داریم یا نه. چون اگر خودمان به موضوع علاقه مند نباشیم نمی توانیم از تمام انرژی خودمان برای انتقال مطلب استفاده کنیم و مطمئناً تاثیرگذاری کمتری خواهد داشت.
برای انتخاب موضوع خوب برای سخنرانی باید هر سه مورد بالا وجود داشته باشد و اگر حتی یکی از موراد بالا نباشد به قول معروف یه وره کار میلنگه .

شناخت مخاطب در انتخاب موضوع

سخنران باید بداند برای چه نوع مخاطبی با چه رده سنی و تحصیلات و اطلاعات در مورد موضوع و… قرار است صحبت کند و بر اساس آن موضوع بحث را انتخاب کند. درغیر اینصورت هرگز نمی تواند اثرگذار باشد.

نقطه درد مخاطب

برای اینکه موضوعی انتخاب کنیم که مخاطب به صحبت های ما با تمام وجود گوش دهد باید یکی از موارد زیر در آن رعایت شده باشد.

• ترس

باید بررسی کنیم که مخاطب ما از چه چیزی هراس دارد. به عنوان مثال والدین از اینکه نوجوانشان به راه کج کشیده شود می ترسند و اگر ما موضوع صحبت را بر اساس آن تعین کنیم این دسته از مخاطبان به موضوع ما علاقه مند می شود.

• اجبار

گاهی اوقات افراد برای اینکه به اهداف خود برسند مجبور هستند که کارهایی را انجام دهند . مثلاً کسی که قصد مهاجرت به خارج کشور را دارد باید زبان آن کشور را بلد باشد. در چنین موقعیتهایی یک سخنران هوشمند موضوعی را انتخاب می کند که مخاطب به آن نیاز دارد.

• آرزو وخواسته

موردبعدی که سخنران برای انتخاب موضوع سخنرانی می تواند از آن بهره ببرد این است که بررسی کند مخاطبانش چه خواسته ها و آرزوهایی در سر دارند. به عنوان مثال فردی که پشت کنکور است و به تحصیل علاقه مند است، آرزوی حضور در دانشگاه خوب را دارد و سخنران می تواند از راههایی صحبت کند که فرد را راحتتر به نتیجه بهتر می ساند.
به روز باشد
سخنران باید موضوعی را انخاب کند که با شرایط روز جامعه همخوانی داشته باشد.
مثلاً زمانی که کشور از لحاظ تورم در شرایط ثابتی نیست سخنرانی که در این زمینه تخصص دارد می تواند از راههای مطمئن برای سرمایه گذاری و یا کسب و کارهای پرسود در زمان بحران صحبت کند.

اشتباهات رایج در انتخاب موضوع

نوشته mistakes روی کاغذ و یک دست که در حال پااک کردن آن استانتخاب موضوع کلیشه ای

سخنران باید توجه کند با توجه به شناختی که ازمخاطب بدست آورد موضوعاتی را انتخاب نکند که مخاطب بارها شنیده و می داند.
در نظر نگرفتن علاقه مخاطب
مخاطب به موضوعی که علاقه داشته باشد کوچکترین توجهی نمی کند. مگر اینکه برا آنها ایجاد علاقه کنیم.
در نظر نگرفتن زمانی که در اختیار داریم
اگر قرار است ۳۰ دقیقه صحبت کنیم و موضوعی را انتخاب کنیم که نیاز به ۲ ساعت زمان دارد، رسماً قبل از شروع سخنرانی یک شکست خورده به حساب می آییم . پس در انتخاب موضوع باید این مورد را به دقت مد نظر قرار دهیم.

انتخاب هدف و موضوع سخنرانی که روی سیبل با دارت نمایش داده شدهاهداف سخنرانی

برای هر سخنران قبل از اینکه بخواهیم موضوع سخنرانی را مشخص کنیم باید به این فکر کنیم که بعد از پایان سخنرانی به چه نقطه ای می خواهیم برسیم و چه تأثیری روی مخاطب می خواهیم بگذاریم.

انواع هدف در سخنرانی

انتقال اطلاعات

در این نوع سخنرانی، سخنران تمام تلاش خود را می کند تا اطلاعاتی که دارد را بسته به موضوع سخنرانی به مخاطب انتقال دهد.

متقاعد سازی

در بعضی از سخنرانی ها سخنران با این هدف کار خود را انجام می دهد که در پایان مخاطبان را متقاعد به انجام یک کار کند.
به عنوان مثال در سمینار ترک سیگار هدف سخنران، ترک عادت سیگار کشیدن توسط مخاطبان است.
در یک جلسه معارفه محصول سخنران سعی می کند مخاطبان را متقاعد کند که از محصولش استفاده کنند.

انگیزه بخشی

در این نوع سخنرانی ها معمولاً سخنران با هدف بالا بردن روحیه افراد و به اصطلاح سوخت رسانی ذهنی به آنها برای رسیدن به اهدافشان فعالیت می کند و هدف سخنران این است که مخاطبانش تا زمان رسیدن به خواسته شان دست از تلاش بر ندارند.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.