۰
(۰)

شناخت مخاطب.هدف ما از سخنرانی در وحله اول رضایت مخاطبان از سخنرانی و در مرحله بعد رساند آنها به نقطه ای که می خواهیم است. برای رسیدن به این هدف یکی از مهمترین گامهایی که باید برداریم این است که روی مخاطبان شناخت پیدا کنیم و بر اساس آن صحبت های خودمان را ارائه کنیم تا برای مخاطبان جذابیت داشته باشد و به بهترین نتیجه ممکن برسیم.

توصیه می کنم حتماً مقاله آموزش سخنرانی را هم مطالعه کنیدتعداد مخاطبین در سالن همایش برای شناخت مخاطب بسیار مهم است

شناخت مخاطب.مخاطبین ما چند نفر هستند؟

ما از قبل حتماً باید تعداد مخاطبان رابدانیم تا برنامه های خودمان مانند مدل تمرین های عملی، نحوه ارتباط گیری با مخاطبان و موارد دیگر را از قبل برنامه ریزی کرده باشیم.

یکی از عوامل تأثیرگذار بر شناخت مخاطب سن و سال مخاطبان استمخاطبین ما در چه رده سنی هستند؟

اگر از قبل بدانیم که مخاطبان ما از چه گروه سنی هستند می توانیم برای مواردی مثل نوع اسلاید، لحن صبحت ما، مثالها، شوخی ها، تمرینهای عملی و خیلی موراد دیگر برنامه ریزی کنیم و میزان رضای مخاطبان را بالاتر ببریم.

نسبت مردان به زنان چقدر است؟

این مورد هم می تواند در خیلی از موارد تأثیر زیادی روی کیفیت سخنرانی بگذارد و نحوه اجرای ما و از پایه تمام موارد را تحت تأثیر قرار دهد.پس خیلی مهم است که بدانیم مخاطبین ما خانم هست یا آقا و یا ترکیبی از آنها.

آیا نسبت به موضوع اطلاع کافی دارند؟

سخنران باید ازقبل بداند که میزان سواد و دانسته های شرکت کنندگان از موضوعی که می خواهد در مورد آن صحبت کند چقدر است تا بر اساس آن سطح مطالب را بالا یا پایین انتخاب کند و طوری بیان کند که همه متوجه منظورش بشوند.

مخاطبان چقدر می خواهند در مورد این موضوع بدانند؟

اگر سخنران نداند که نیاز مخاطبان به این موضوع چقدر است و کمتر یا زیادتر از سطح خواسته آنها با موضوع بپردازد باعث نارضایتی شرکت کنندگان می شود.

خو دشان آمده اند یا به اجبار آنجا هستند؟

ما به عنوان سخنران حتماً باید بدانیم برای کسانی صحبت می کنیم که خودشان داوطلبانه در محل حضور پیدا کرده اند یا اینکه از طرف یک ارگان یا شرکت به اجبار در سالن حضور دارند و بر اساس این موضوع شروع و بدنه سخنرانی را برنامه ریزی کنیم.

علایق و نیازهای آنها چیست؟

سخنران اگر بداند مخاطبان به چه نوع محتوایی علاقه مند هست یا به چه مواردی نیاز دارند می تواند کیفیت کار خودش را تا درصد بالایی ارتقاء دهد.
مثلاً والدینی که نمی توانند با فرزند خود ارتباط موثر برقرار کنند تا حد زیادی علاقه مند و نیازمند این آموزش هستند و با اشتیاق به این موضوع گوش می کنند.

شغلشان چیست؟آیا به صنف خاصی تعلق دارند؟

اگر جایی سخنرانی کنیم که به صنف خاصی تعلق دارد باید مثال هایمان را به همان سو سوق دهیم تا مخاطب احساس کند که صحبت های ما به کارش می آید و به آنها توجه کند.

برای شناخت مخاطب باید میزان درآمد و پولی که دارد را بدانیمچقدر درآمد دارند؟

میزان درآمد مخاطبان هم در خیلی از موارد می تواند موثر باشد. مثلاً اگر شما برای مدیران ارشد با درآمد ماهانه ۱۰۰ ملیون تومان از یک طرح که منجر به درآمد ماهیانه ۳ملیون تومان می شود صحبت کنید احتمالاً هیچ جذابیتی برای آنها ندارد اما اگر همی صحبت را برای کسانی که درآمدشان پایین تر است انجام بدهید با اشتیاق به صحبت های شما گوش می کنند.

مخاطبان چه وجه مشترکی با هم دارند؟

اگر بتوانید یک وجه مشترک بین مخاطبان پیدا کنید و روی آن دست بگذارید و مرتب به آن اشاره کنید، تا حد خیلی زیادی می تواند به جلب توجه مخاطبان کمک کند.

مخاطبین شما به چه مسائلی تعصب دارند؟

این نکته می توان نطقه پرش و اوج و یا در مقابل محل سقوط یک سخنران باشد.
اگر مخاطبین شما روی یک مورد قومیتی یا مذهبی تعصب دارند و شما به عنوان سخنران از این مسئله با خبر باشید و ا ز محاسن آن مورد بگویید می تواند به صورت شگفت انگیز محبوبیت شما را بالا ببرد و در نقطه مقابل اگر مطلبی متناقض با تعصبات آنها بگویید می تواند باعث شکست شما در سخنرانی شود .

چند نفر شما را می شناشند؟

باید از قبل یک آمار حدودی داشته باشید که چند درصد جمع از قبل با شما آشنا بوده اند و مثلاً سوابق شما را می دانند.
اگر درصد خیلی بالایی با شما آشنایی دارند نیازی به معرفی جامع اولیه نیست و اگر این کار را انجا م دهید در آغاز کار حوصله مخاطب سر میرود و احتمالاً با آن شوق و اشتیاق لازم شما را دنبال نمی کند.

چقدر به موضوع سخنرانی علاقه دارند؟

یک سوال مهم که باید پاسخ آن را بدانید این است که مخاطبان واقعاً چقدر به موضوع مطرح شده علاقه مند هستند؟ و اگر اینطور نیست باید تمام تلاش خودتان را بکنید که ابتدا برای آنها ایجاد علاقه کنید و بعد به ادامه مطلب بپردازید.

پیشنهاد می کنم مقاله سخنرانی بداهه چیست را مطالعه کنید

روشهای شناخت مخاطب سخنرانیچطور روی مخاطب شناخت پیدا کنیم؟

تا اینجا روی این مولفه ها کار کردیم که چه اطلاعاتی باید در مورد مخاطب داشته باشیم و در اینجا می خواهیم بدانیم که چطور این اطلاعات را بدست بیاوریم؟

برگزار کننده ها

یکی از بهترین گزینه ها برای اینکه بدانیم با چه نوع مخاطبانی روبرو هستیم گرفتن اطلاعات کامل از برگزار کننده برنامه است.

پر کردن فرم قبل از حضور

در این روش چند وقت قبل از برگزاری سمینار به صورت فیزیکی ( اگر در دسترس باشند) و یا به صورت مجازی از شرکت کننده ها سوالاتی در این زمینه می پرسیم که می تواند تا حد خیلی زیادی برای ما کمک کننده باشد.

تماس تلفنی با مخاطبان

اگر امکانات قبلی برای بدست آورد اطلاعات مخاطبان در دسترس نبود می توان به صورت تلفنی اطلاعا ت مورد نیاز را از مخاطبان دریافت کرد.

حضور قبل از شروع

در بعضی از موارد می توان مدتی قبل از شروع در بین شرکت کنندگان حاضر شد و از آنها در مورد خواسته هایشان از سمینار و اطلاعات دیگری که نیاز داریم سوال کنیم.

درخواست معرفی قبل از شروع

در صورتی که نتوانسته باشیم تا زمان شروع سمینار از شرکت کنندگان اطلاعاتی بدست بیاوریم، می توانیم از شرکت کنندگان بخواهیم خودشان را کامل معرفی کنند و از این طریق به اطلاعات مورد نیاز دست پیدا کنیم.

امیدوارم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
شاد، موفق و پویا باشید
عباس طاهری

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.